Kerekestelepi Fürdő

A város déli részén a MASZOLAJ Kútfúró Vállalat mélyfúrást végzett az 1940-es évek végén. Olajat nem találtak, viszont fúrás közben egy hőforrás által táplált vízrétegre bukkantak, s a kutat a város rendelkezésére bocsátották. 1952-ben újranyitották ezt a kutat, minek mélyéről 42 C-os víz tört a felszínre.

Orvosi vélemény szerint kitűnő a reuma és izületi betegségek kezelésére. Ivókúraként alkalmazva csökkenti a hurutos megbetegedéseket. Ez a víz évekig kihasználatlan volt, bár a környékbeliek a visszaemlékezések szerint:

“Nyári estéken munka után az emberek felkeresték a forrást és áztatták fájó testrészeiket benne. Következésképpen a telepi emberek összefogással, saját munkájukkal próbálták fürdővé alakítani.”

1958-ban Stiber József városi építész készítette el a tervet. A Szávay Gyula utcán 51000 m² nagyságú teleken felépített fürdőt többnyire bontott anyagból, a legszerényebb körülmények között építették föl.

A még élő öregek elmondják, hogy egy Fehér Imre nevű helyi lakos, közéleti ember volt a vezető építő. Ő lett az első igazgatója is a fürdőnek, amely kezdetben primitív volt, kis medencével – fabódékban, dézsákban volt a víz.”

A város részéről az építési munkálatok műszaki irányítását Hüse Péter tanácselnök-helyettes vezette. Egy év múlva már átadásra került, 1960-tól pedig a vízmű vállalat vette át irányítását. Kezdetben egy nagy tégla alakú medence készült el, melyet egy félköríves gyermekmedencével zártak le. 1970-ben elkészült a szép kivitelű, különleges formájú harmadik medence. A fürdő területén kemping épült. Jelenleg magánvállalkozó működteti.

(Részletek Krankovics Ilona: A Debreceni Gyógyfürdő története c. könyvéből (2001.)

A fürdő nyitás után
HB Napló, 1964.07.02.
HB Napló, 2013.06.17.
HB Napló, 2009.09.24.
Kerekestelepi Fürdő Fesztivál 2009